Aanwezigheidsdetectie

Schakel verlichting efficiënt op aanwezigheid en daglicht

Energie besparen met aanwezigheidsdetectie

Om te zorgen dat de verlichting binnen uw bedrijf niet onnodig aanstaat, is er de mogelijkheid om aanwezigheidsdetectie en/of lichtdetectie te plaatsen. Welke soorten detectie er zijn en wat hiervan de mogelijkheden zijn wordt hieronder verder uitgelegd.

Door het plaatsen van aanwezigheidsdetectie kan de verlichting geschakeld of gedimd worden naar gelang de aanwezigheid van mensen. Hiervoor plaatsen we bewegingssensoren in het plafond en sluiten deze aan op een of meerdere verlichtingsarmaturen. Afhankelijk van de ruimte en het gebruik kan de besparing met deze detectie oplopen tot 90%.

Waar is aanwezigheidsdetectie nuttig?

Aanwezigheiddetectie kan nuttig zijn in alle vaak onbemande ruimte. Hierbij zijn het aantal aangestuurde armaturen en de regelmaat van het uitschakelen hiervan van groot belang. Typische ruimten zijn:

  • Toiletten
  • Magazijnen
  • Kleedkamers
  • Kantoorruimten
Besparen met aanwezigheidsdetectie

Lichtdetectie

In ruimten waar veel natuurlijke lichtinval is kan lichtdetectie zorgen voor een aanzienlijke besparing. Bij lichtdetectie detecteren de sensoren het lichtniveau in de ruimte en regelen de verlichting zo dat het vooraf ingestelde lichtniveau precies wordt gehaald. In ruimten waar veel lichtinval is betekend dit dat de verlichting overdag niet of nauwelijks aan hoeft. De totale energiebesparing kan hierbij oplopen tot 70%. Tevens kan lichtdetectie uitstekend gecombineerd worden met aanwezigheiddetectie.

Waar lichtdetectie toepassen?

Lichtdetectie kan overal toegepast worden waar natuurlijke lichtinval is. Belangrijk is hierbij de hoeveelheid lichtinval en het aantal aangesloten armaturen. Typische locaties zijn:

  • Ruimten met lichtkoepels
  • Raamzijde van werkruimten

Vraag een verlichtingscan aan.

Licht- en aanwezigheidsdetectie zijn een uitstekende aanvulling op energiezuinige verlichting. Gezamelijk kunnen de besparingen hiermee oplopen tot 90%. Bent u benieuwd wat u binnen uw gebouw kunt besparen op uw huidige verlichting, neem dan contact met ons op voor een gratis verlichtingscan.